FAQ


De Sphynx vraagt weinig verzorging. Er hoeft immers niet gekamd, ontklit of ontvlood te worden. Maar hoewel een vacht ontbreekt, de talgkliertjes functioneren normaal. Dit leidt na enige tijd tot een wat smoezelig, vettig laagje. Dat is vooral hinderlijk voor het oog, interieur en kleding. Je Sphynx elke 1 à 2 weken wassen is dan een oplossing. Dit kan met een vochtig doekje, maar ook door de Sphynx in bad te doen. Vele staan dit toe, mits ze als kitten aan water gewend zijn.
Om te voorkomen dat een Sphynx in een speelse bui zijn huisgenootjes of het meubilair onherstelbaar beschadigt, is het raadzaam zijn nageltjes te kortwieken en nagelbed schoon te maken. Omdat een Sphynx veel oorsmeer produceert, is het nodig de binnenkant van zijn grote Sphynx oren voorzichtig schoon te maken. Ter bescherming van het kwetsbare gebit voeren we alleen brokjes. Voor optimale bescherming tegen tandaanslag kun je het reinigen met Hekasoft poetsdoekjes en een scheutje Vet Aquadent.
Onze ervaring is overigens, dat de Sphynx meestal over een ijzeren gestel beschikt. Het geven van medicatie is dan ook maar zelden aan de orde. Maar mocht het helaas toch eens nodig zijn, zie hier een instructievideo over het geven van pillen aan katten. Zo mak als een lammetje gaat gewoonlijk ook het toedienen van drankjes bij de Sphynx prima.
Tenslotte wordt ons weleens gevraagd of Sphynxen beschermd moeten worden tegen de zon. Door het ontbreken van een vacht zijn ze inderdaad wat kwetsbaarder. Je zou hun huid daarin kunnen vergelijken met die van mensen. Ook een Sphynx die zomers buitenkomt, maakt dus extra pigment aan en zal tijdelijk iets donkerder kleuren. Alleen heel lichte, witte Sphynxen kunnen dat niet en zullen verbranden. Een antizonnebrandcrème (ongeparfumeerd) kan dan uitkomst bieden.