FAQ


De Sphynx oogt kwetsbaar, maar schijn bedriegt. Zijn naaktheid wordt namelijk veroorzaakt door slechts 1 recessief 'Sphynx' gen. Mits afkomstig uit genetisch gezonde én niet-verwante ouders zouden een Sphynx en een behaarde kat even oud moeten kunnen worden. Het Sphynx ras is echter jong, klein én populair; een aantrekkelijke combinatie dus voor broodfokkers. Zo gauw duidelijk is, dat er geen grof geld valt te verdienen aan Sphynx kittens fokken, stopt men rap. Maar het kwaad is dan al geschied, doordat gezondheidstesten achterwege gelaten of onwelgevallige uitslagen verdonkeremaand zijn om zo goedkoop mogelijk te kunnen blijven 'produceren'.
De lastigheid als kittenkoper is, dat je te weinig inside information hebt om te weten welke cattery betrouwbaar is. Dan maar op je intuïtie afgaan of op wat je ziet tijdens het bezoek? Al zien de Sphynx kittens er gezond uit en word je vriendelijk ontvangen. Dat zegt niets over de aan- of afwezigheid van erfelijke ziektes. Ook weet je niet, hoe de fokker om zal gaan met eventuele toekomstige problemen. Tijdens zo'n kraamvisite is alles koek-en-ei. Maar wat als je Sphynx kitten straks ziek wordt? Daarom dus deze adviezen om de kans op een miskoop te minimaliseren:
-vraag naar de recente HCM-testuitslagen van beide ouders. Elke verantwoorde Sphynx fokker test op deze erfelijke, fatale hartziekte die helaas veel Sphynxen treft. Omdat een negatieve testuitslag slechts een momentopname is, moet de test jaarlijks herhaald te worden. De test kan alleen betrouwbaar door een erkend specialist met speciale echoapparatuur uitgevoerd worden.
-maar helaas bieden negatieve HCM-testuitslagen géén 100% zekerheid. Daarom hoort bij aanschaf van je Sphynx kitten een schriftelijke garantie op erfelijke ziektes zoals HCM. Een garantie van 1 jaar lijkt netjes, maar is een wassen neus. HCM openbaart zich namelijk maar zelden in het eerste levensjaar. Het minste dat je dus mag verwachten, is 3 jaar voor katers en 4 voor poezen.
-wanneer de ouders ook in contact komen met katten van andere cattery's, dienen ze recent getest te zijn op FeLV (kattenleukemie) en FIV (kattenaids).
-tenslotte nog een opmerking over de mate van haarloosheid van een Sphynx kitten. Deze kan variëren van vrijwel geen zichtbaar tot duidelijk waarneembaar haar op de oren, poten, staart, voeten, het gezicht en lichaam. Meerdere genen spelen hierbij een rol, evenals hormonen, leeftijd en seizoen. Maar laat je niet wijsmaken, dat een harig Sphynx kitten later nog kaal zal worden. Dat is gewoon niet zo.