Nieuws


Datum: 10-01-2022 Titel: 2022
Vorig jaar is in alle drukte het bijhouden van onze website er helaas enigszins bij ingeschoten. Dit jaar hopelijk regelmatiger een update.
Allereerst nog wat nieuws over 2021.
We hebben inmiddels al onze Sphynxen en Sphynx-hybriden laten testen op de nieuw ontdekte Sphynx-HCM-dna-mutatie. Gelukkig testte geen van hen homozygoot positief en bleken de meesten negatief te zijn.
Vanzelfsprekend zijn we afgelopen jaar naar dierenarts en HCM-specialist Tom Hendrickx voor het echografisch testen van onze katten op HCM. Helaas testten twee Sphynxen, Ella en Kasper Zene Hebe, HCM-verdacht. Om geen enkel risico te lopen hebben we met pijn in het hart afscheid van hen genomen en zijn ze inmiddels herplaatst. Alle overige katten testten gelukkig wel negatief. Zoals altijd vind je alle resultaten terug in de Sphynx HCM-database.
Voor 2022 hebben we weer de nodige plannen. We hopen enkele mooie nestjes te mogen verwelkomen met onze eigen poezen en katers. Daarnaast willen we een nieuwe uitkruislijn opzetten met onder andere onze lieve Sphynx poes Sanaa. Tenslotte hopen we dit jaar een nieuwe kater te mogen verwelkomen, maar daarover later meer.

Datum: 03-02-2021 Titel: DNA-test voor Sphynx HCM-mutatie
Sinds 15/12/2020 biedt het NC State University CVM Veterinairy Cardiac Genetics Laboratory een DNA-test aan voor het opsporen van een Sphynx HCM-mutatie.
Bij 60% van de onderzochte Sphynx katten met HCM bleek deze genetische mutatie aanwezig te zijn. Vermoedelijk wordt HCM bij andere Sphynxen veroorzaakt door een of meerdere andere en nog onbekende genetische mutaties. De jaarlijkse echografische controle blijft daarom nog noodzakelijk.
We hebben inmiddels het NC State University CVM Veterinairy Cardiac Genetics Laboratory gecontacteerd voor toezending van de benodigde testmaterialen, zodat onze Sphynxen en Sphynx-hybriden op korte termijn getest zullen zijn op deze nieuw ontdekte mutatie.

Zie voor meer informatie over gebruik en interpretatie van genetische testen bij HCM de presentatie van dr. Meurs, verantwoordelijk voor ontwikkeling van de DNA-test voor de nieuw ontdekte Sphynx HCM-mutatie.


Datum: 27-11-2019 Titel: Lieve herplaatser beschikbaar
Ons lieve ex-fokpoesje Gabi is beschikbaar voor herplaatsing bij mensen die haar de aandacht en liefde kunnen en willen geven die ze verdient. Gabi is een slanke Seal Point Sphynx van vier jaar oud. Ze verkeert in uitstekend gezondheid en heeft een bijzonder zachtaardig karakter.
Neem voor meer info gerust vrijblijvend contact met ons op.

Datum: 27-11-2019 Titel: Nieuwe HCM-testuitslagen
Ook in juni hebben we met een deel van onze 'roedel' een bezoek gebracht aan onze vaste dierenarts Tom Hendrickx voor hun terugkerende HCM-test.
Tot onze vreugde testten Benjamin, Janne, Kim, Lettie, Nabila II, Oda, Olleke en Tabatha weer allemaal negatief op HCM.
We zijn extra content met de goede, stabiele uitslagen van onze dames Lettie en Oda, die inmiddels een respectabele leeftijd van 6 jaar bereikt hebben. HCM is namelijk een ziekte die helaas niet zelden pas opgespoord kan worden vanaf het derde of vierde levensjaar. Als een kat met zes jaar echter nog steeds negatief test op HCM en de testwaardes over de jaren stabiel zijn gebleven, is de kans dat er desondanks sprake zal blijken te zijn van een erfelijke variant van HCM zeer gering.
Zoals altijd zijn alle testuitslagen ter inzage bij ons en terug te vinden in de online databases, waaronder de Sphynx & Rex Breeders HCM-database en de HCM-foundation.

Datum: 27-11-2019 Titel: BAER- en HCM-test Gringo
Eerder dit jaar hebben we onze nieuwste aanwinst en hopelijk toekomstige dekkater Gringo opgehaald nabij Zürich. Hij is een uitzonderlijk lieve, sociale en zachtaardige langhaar kater geboren in maart 2016. Als zijn testresultaten in orde blijken te zijn, hopen we met hem in 2020 nieuwe uitkruislijnen op te zetten om de genenpool van de Sphynx te verbreden en daarmee te verbeteren.
Op 25 maart 2019 zijn we dus met onze lieve wollige ventje naar de AniCura Dierenkliniek in Eersel afgereisd voor zijn BAER-test (Brain stem Auditory Evoked Response) en HCM-test.
Gringo is namelijk een kater met een prachtige lange witte vacht. Helaas komt bij witte katten frequent congenitale (aangeboren) doofheid voor. Tot op heden is onduidelijk in hoeverre daarbij sprake is van een erfelijke component. Om geen onnodig risico te lopen is het daarom logischerwijs alleen toegestaan te fokken met een witte kat, wanneer deze op basis van een BAER-test bewezen volledig (aan beide oren) horend is.
Gringo onderging de onderzoeken gelukkig allemaal zonder enig probleem en tot onze vreugde bleken zowel zijn beider oren als hart normaal en gezond te zijn.


Datum: 27-11-2019 Titel: HCM-testen 20 februari 2019
Ook afgelopen winter heeft dierenarts Tom Hendrickx acht van onze Sphynxen en hybriden getest op HCM. We prijzen onszelf heel gelukkig, want Gabi, Gabi II, Hera II, Lieve, Sanaa, Xylia en Zelde bleken allemaal vrij te zijn van HCM.
Vanzelfsprekend zijn alle testuitslagen ter inzage bij ons en terug te vinden in de online databases, waaronder de Sphynx & Rex Breeders HCM-database en de HCM-foundation.

Datum: 27-11-2019 Titel: Beter laat dan nooit ... HCM-testen 2018
In de hectiek van het dagelijkse bestaan is het er helaas bij ingeschoten te melden, dat we op 23 juli 2018 onze vaste dierenarts Tom Hendrickx bezocht hebben met een aantal van onze dierbare Sphynxen en hybriden voor hun terugkerende HCM-test.
Gelukkig bleken de hartjes van Johan, Kato, Quin, Quinta, Vidor, Winnie en Xander gezond te zijn en testten zij dus allemaal negatief op HCM.
Zoals altijd zijn alle testuitslagen ter inzage bij ons en terug te vinden in de online databases, waaronder de Sphynx & Rex Breeders HCM-database en de HCM-foundation.

Datum: 07-11-2017 Titel: Alvast een mooi en gezond einde van 2017
Zo goed als dit jaar voor ons en onze katten begon qua gezondheid, lijkt het ook te gaan eindigen. Op 6 november 2017 heeft Tom Hendrickx namelijk maar liefst elf Zene Hebe Sphynxen (en hybriden) negatief getest op HCM, te weten Benjamin, Era, Janne, Karma, Lettie, Nabilla II, Olleke, Philo, Ulke, Wieteke en Wynne. Hopelijk heeft 2018 voor onze cattery ook zoveel goed nieuws in petto.

Datum: 01-07-2017 Titel: Instagram
Het heeft even geduurd. Maar kortgeleden hebben ook wij eindelijk de charmes ontdekt van Instagram.

Datum: 01-02-2017 Titel: Goed begin van 2017
Het nieuwe jaar is goed begonnen qua gezondheid. Op 30 januari 2017 heeft Tom Hendrickx Eddi I, Hera II, Hercules, Gabi II, Karo, Nabila, Oda, Sanaa, Vidor en Zelde namelijk negatief getest op HCM. Vooral de negatieve test van Hercules is zeer goed nieuws. Dit voorjaar viert hij namelijk zijn tiende verjaardag en het is - helaas - nog een zeldzaamheid, dat een Sphynx op die leeftijd negatief test op HCM.


Datum: 01-02-2017 Titel: HCM-testen 2016
Op 24 oktober 2016 zijn we weer met een aantal katten bij Tom Hendrickx geweest voor hun HCM-test. Helaas bleken Tahra en Uma geen normaal hart te hebben; beide hebben SAM, waarschijnlijk door een aanlegfout van de mitralisklep. Zij ondervinden hiervan gelukkig voor alsnog geen hinder. Ze testten dus negatief op HCM, maar hebben wel een mogelijk erfelijke hartafwijking. Om geen onnodig risico te lopen hebben we daarom besloten hen te laten steriliseren.
Gelukkig waren de hartjes van  de overige geteste katten (Eden, Gabi, Hadar, Johan, Kato, Numa, Winnie en Xylia) wel volledig in orde.
Zoals altijd zijn alle testuitslagen terug te vinden in de diverse online databases, waaronder de Sphynx Rex Breeders database.

Datum: 01-02-2017 Titel: HCM-testen bij dierenarts Tom Hendrickx
Door alle drukte is het er niet eerder van gekomen het volgende goede bericht te melden. 10 Oktober 2016 zijn Iman, Tristan en Vicuna negatief getest op HCM door dierenarts Tom Hendrickx van de Belgische dierenkliniek Sanimal. Hoewel we zonder meer tevreden waren over onze vorige HCM-specialiste, zijn we deze keer naar dokter Hendrickx gegaan, omdat hij zeer goed aangeschreven staat. Zo wordt hij ingezet bij (blinde) second opinions en volgt hij regelmatig bijscholingscursussen (over oa cardiologie en beeldvorming).

Datum: 11-11-2015 Titel: Nog meer HCM-testuitslagen
Goed en hoopgevend nieuws! Op 14 en 22 oktober heeft dr. Vink-Nooteboom de volgende katten weer HCM-negatief getest: Cyrano, Diba, Hadar, Hera, Kari, Nino, Philo en Xola. Deze en onze andere HCM-testuitslagen vind je terug in de HCM-database en op Pawpeds.

Datum: 24-04-2015 Titel: Eerste HCM-testuitslagen 2015
Ons eerste bezoekje aan de Wagenrenk van 2015 bracht gelukkig alleen maar goed nieuws. Faith, Lila, Tristan en Winter bleken allemaal (weer) HCM-negatief te zijn.

Datum: 19-08-2014 Titel: HCM-testuitslagen
We zijn net terug van de Wagenrenk. Deze keer gelukkig alleen maar goed nieuws! Alle vijf de katten die we bij ons hadden, Chanel, Hercules, Jupke, Ora en Sipke, zijn namelijk negatief getest op HCM. Dat betekent dat hun hartjes op dit moment in orde bevonden zijn. Wij zijn vooral heel blij met de goede uitslag van Chanel, die inmiddels 8 jaar oud is, en Hercules, die dit voorjaar 7 geworden is. HCM openbaart zich namelijk veelal pas op middelbare leeftijd. Des ouder een kat is, des te meer een HCM-test wat zegt dus. Maar ook met de uitslagen van Jupke (bijna 4,5 jaar oud) en Sipke (ruim 3 jaar oud) zijn we extra blij. Beide staan namelijk aan de basis van onze nieuwe bloedlijnen.

Datum: 08-08-2014 Titel: HCM-testuitslagen

Eind juni zijn we met Eggi, Kara, Qivi en Tanga naar de Wagenrenk geweest voor hun jaarlijkse HCM-test. Tot onze schrik testte Tanga op 7-jarige leeftijd plotseling HCM-verdacht. Dit confronterende nieuws liet ons eens te meer zien, hoe belangrijk het is jaarlijks te blijven testen en zo voorzicht mogelijk te zijn bij het inzetten van jonge katten. Vanzelfsprekend hebben we Tanga direct laten steriliseren. Hopelijk zal ze nog lang leven, vrij van lichamelijke klachten.
Eggi, Kara en Qivi beschikken momenteel gelukkig wel over een gezond hart. Zij testten dus HCM-negatief.


Datum: 08-08-2014 Titel: Eerste HCM-testuitslagen van 2014

Eind januari zijn we weer met vier van onze Sphynxen naar de Wagenrenk gegaan voor hun jaarlijkse HCM-test. Helaas was het deze keer niet alleen maar goed nieuws. Pamina's hartje bleek namelijk niet helemaal in orde te zijn; zij testte HCM-verdacht. Om geen onnodig risico te lopen hebben we haar direct laten steriliseren. Hopelijk wacht haar nog een lang en relatief gezond leven.
Gelukkig testten Nino, Roza en Tristan wel goed en zijn zij dus op dit moment HCM-negatief bevonden.


Datum: 05-08-2013 Titel: HCM-testuitslagen

Eind juli was het weer zover: Diba, Hakon, Hercules en Hera moesten nu toch echt naar de Wagenrenk voor hun jaarlijkse HCM-test. Een week niet geslapen van de zenuwen kwamen we met bloeddoorlopen ogen en lood in de schoenen binnen gestrompeld, voorbereid op het ergste, maar wat bleek? Alle waren HCM negatief; wat een opluchting! Vooral de uitslag van Hercules is fantastisch nieuws, aangezien hij inmiddels meer dan 6 jaar oud is.
Vraag me nu alleen nog af of ik eindelijk geleerd heb me niet langer zorgen te maken over dingen waarover ik überhaupt geen invloed (meer) heb. Dat zou mijn omgeving en mij veel ellende besparen. Mmm, ik vrees dat ik soms nogal hardleers ben.

P.S. Aan de eigen pagina's van Diba en Hercules wordt nog gewerkt.


Datum: 25-07-2013 Titel: Doorbraak in FIP-onderzoek
Vermoedelijk is er nog een lange weg te gaan, voordat FIP echt behandelbaar is. Maar er is nu wel al een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar deze ziekte te melden. Er namelijk een moleculaire basis gevonden voor FIP. Daarmee wordt volgens onderzoeker dr Whittaker het eindelijk mogelijk effectieve diagnostiek, preventie en therapie tegen FIP te ontwikkelen.

Datum: 24-07-2013 Titel: Geduld is een schone zaak
Het geduld van hen die onze Sphynx cattery al een tijdje volgen, is danig op de proef gesteld. Maar wis en waarachtig het wonder is geschied; onze nieuwe website is online. Hopelijk stemt hij tot tevredenheid.
De klus is echter nog niet geklaard en ik betwijfel of het werk überhaupt ooit gedaan zal zijn. Komt er immers niet altijd weer kennis bij die het vermelden waard is? Of nieuwe ideeën en inzichten die om aandacht vragen?
Bovenaan mijn takenlijstje staat het toevoegen van foto's van onze Sphynxen. Het punt is dat fotograferen niet tot mijn talenten, laat staan hobby's behoort. Helaas is het hebben van geschikt fotomateriaal een essentiële voorwaarde gebleken voor het opleuken van de site. Ik vrees dat er dus geen ontkomen meer aan is voor zowel de Sphynxen als mij.
Mocht je overigens nog ideeën hebben ter verbetering van de site; ze zijn welkom! Idem dito voor constructieve feedback.

Conrad Zene Hebe.jpg Conrad Zene Hebe2.jpg Conrad Zene Hebe4.jpg Droste Zene Hebe.jpg Eva Zene Hebe.jpg Hade Zene Hebe.jpg Jarah Zene Hebe.jpg Jarah Zene Hebe2.jpg Kari Zene Hebe.jpg Laila Zene Hebe.jpg Patience.jpg Purple Blue Mink.jpg Sphynx-Selkirk Rex-hybriden2.jpg Teddy Zene Hebe.jpg Vanko Zene Hebe.jpg

Bordetella, Calici, Chlamydophila, FeLV, FIV, Giardia, GSD IV, HCM, Herpes, Mycoplasma, PKD, PKDef, PL, PRA, SMA, DNA-Blood Type & Coat Colour Tested