FAQ


Juist omdat er helaas geen 100% garantie is, dat je Sphynx kitten gezond blijft - hoe graag we dat ook willen en hoe hard we daarvoor ook ons best doen. Vanzelfsprekend zal je Sphynx kitten tijdens de verhuizing gewoonlijk gezond ogen. Maar erfelijke ziektes openbaren zich helaas vaak pas op latere leeftijd. Voor vele zijn DNA-testen beschikbaar en daarvan maken we dan ook gretig gebruik. Hetzelfde geldt voor de testen op besmettelijke ziektes. Maar helaas zijn er nog steeds zowel erfelijke als besmettelijke ziektes waarvoor geen 100% betrouwbare testen beschikbaar zijn.
Dat geldt zeker voor de erfelijke ziekte die onder Sphynxen voor de meeste dodelijke slachtoffertjes zorgt, HCM. Deze is niet via DNA-testen uit te sluiten. Blijkbaar spelen meerdere gen mutaties een rol bij de ontwikkeling van HCM én zijn deze ras specifiek. Helaas is er geen Sphynx-HCM-DNA-test beschikbaar. Gelukkig wordt er wereldwijd onderzoek gedaan en geld hiervoor geworven. Maar voor alsnog zijn we aangewezen op jaarlijkse echodiagnostiek door een erkend specialist.
Hoewel we onze Sphynxen daar trouw aan onderwerpen en we het gros van hen uit voorzorg ook HCM-DNA-testen vanwege onze outcross met andere rassen (o.a. de Brits Korthaar en Selkirk Rex), geven we een schriftelijke garantie tot en met het vijfde levensjaar. Dat komt omdat bij Sphynxen HCM zich vaak pas op relatief late leeftijd openbaart. Er zijn mij geen exacte cijfers bekend. Maar geschat wordt dat met goede echodiagnostiek zo'n 70% van de HCM positieve Sphynx katers pas op 3-jarige leeftijd kan worden opgespoord; Sphynx poezen tonen het vaak pas nóg een jaar later en 100% zekerheid op HCM-vrije ouders is dus überhaupt in alle eerlijkheid door geen enkele Sphynx fokker te geven.
De reden waarom wij overigens geen levenslange garantie geven op HCM is, dat er ook niet-erfelijke HCM bestaat. Deze vorm van HCM is gewoonlijk secundair en ontstaat dus door een andere ziekte. Gewoonlijk openbaart deze variant zich dan ook juist pas vanaf het 5e levensjaar, terwijl de (vroeg)erfelijke variant - in de regel - voor die tijd aan het licht gekomen is.