Cattery Info


Onze Sphynx cattery is ontstaan uit liefde voor het exotische en katten. Dus toen we ruim 15 jaar geleden met de Sphynx kennismaakten, waren we direct verkocht.
Het 1ste gedeelte van onze catterynaam is bedacht door Henri. Hij studeerde toentertijd Hongaars, terwijl hij in zijn vrije tijd graag muziek maakt; Zene is Hongaars voor muziek. Het 2de gedeelte van onze catterynaam is een hommage aan onze 1ste poes Hebe, de Griekse godin van de eeuwige jeugd.
We willen met onze Sphynx cattery een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het Sphynx ras. Daartoe hebben we ons 3 doelen gesteld:
Allereerst gezondheid en de bevordering daarvan. Daarvoor laten we DNA-testen doen op de erfelijke ziektes GSD IV, HCM*, PKD, PKDefrdAc-PRARdy-PRA en SMA. Ook wordt er jaarlijks bij een erkend specialist middels echodiagnostiek getest op HCM en laten we onze katten onderzoeken op PL.
Om kittensterfte door bloedgroepverschillen (Feline Neonatale Isoerythrolysis) te voorkomen wordt via DNA-onderzoek de bloedgroep bepaald en zo ook de vachtkleuren. Op FeLV & FIV testen we ter voorkoming van geslachtsziektes en op Giardia en Tritrichomonas foetus om gezonde darmen te houden.
We vaccineren volgens de richtlijnen (met Nobivac Tricat Trio en/of Purevax RCP), zodat ze beschermd worden tegen het Feline Parvovirus (kattenziekte), Calici- & Herpesvirus (niesziektes). Maar omdat entingen pas vanaf een bepaalde leeftijd gegeven kunnen worden, niet direct werken én geen 100% bescherming kúnnen geven, is vaccineren niet voldoende om kittens gezond te houden. Het is essentieel, dat ze alleen in contact komen met niesziektevrije katten. Dus om de kans op besmettelijke ziektes te minimaliseren is onze cattery (real-time) PCR-getest op niesziektes, zoals Bordetella, Calicivirus, Chlamydophila, Herpesvirus en Mycoplasma.
Vanzelfsprekend hanteren we daarbij de striktste hygiëne normen. Zo wordt het hele huis, inclusief de kattenbakken en voerbakjes, met Virkon S gedesinfecteerd en worden kattenmandjes op 90 graden gewassen. Om besmetting van buitenaf te voorkomen hebben wij een 'gesloten' cattery. Oftewel we geven geen buitendekkingen. Daarmee voorkomen we dat potentieel zieke katten onze gezonde Sphynxen besmetten. Ook vragen wij bezoekers niet op dezelfde dag bij een andere cattery langs te gaan.
Ten slotte kruisen we uit om de gezondheid van het Sphynx ras te bevorderen. Hierdoor daalt immers de inteelt fors, hetgeen o.a. het immuunsysteem versterkt. Onze voorkeur gaat uit naar de Selkirk Rex en Brits Korthaar, primair vanwege de beschikbaarheid van oudere, HCM-negatief geteste dekkaters.
Een mooie bijkomstigheid van uitkruisen met de Brits Korthaar en Selkirk Rex is, dat ons 2e streven - het fokken van Sphynxen met het 'oude type' - daar ook bij gebaat is. Deze cubby katers met korte, brede koppen compenseren daarmee mooi de soms wat té elegante lichaamsbouw en spitse, lange kop van menig hedendaagse Sphynx.
Ons 3e doel tenslotte is het fokken van Sphynxen in zeldzame kleuren, zoals Chocolate & Lilac en de onder Sphynx volstrekt unieke kleuren: Cinnamon & Fawn. Ook hierbij profiteren we van het uitkruisen met de Selkirk Rex en bovenal de Brits Korthaar met zijn brede kleurenpalet; ongekend voor de Sphynx.
Gezien de oorsprong en vroege ontwikkeling van de Sphynx is het logisch, dat het gros van hen Black en/of Red Tabby (& White) gekleurd is met gele of groene ogen. Zo zien hun voorouders, de boerderijkat, er immers ook uit. Enkele van deze katten en dus ook de 1ste generaties Sphynxen dragen het recessieve klonteringsgen, wat Black verandert in Blue en Red in Cream.
Het eveneens recessieve verdunningsgen, dat Black verdunt tot Chocolate en Blue tot Lilac, komt echter niet van nature bij hen voor. Door outcross met de Devon Rex, die dit gen wel heeft, zijn er inmiddels enkele Sphynxen in deze bijzondere kleuren. Outcross met o.a. de Siamees heeft ertoe geleid, dat er inmiddels ook Sphynxen met blauwe ogen zijn.
Bovenstaande bijzondere eigenschappen in één Sphynx verenigd, zoals Chocolate of Lilac Point, is een grote zeldzaamheid en een échte Cinnamon Sphynx is überhaupt nog nooit geboren behalve in onze cattery. Daarvoor is namelijk weer een ander recessief gen nodig, dat tot op heden alleen bij enkele van onze Sphynxen voorkomt.
Doen al deze kleuren je duizelen? Misschien biedt dit kleurenoverzicht van TICA uitkomst of deze basiscursus kleurvererving van de Cat Fanciers' Association.

*Let op! Het gebruik van HCM-DNA-testen bij de Sphynx is niet wetenschappelijk onderbouwd, lijkt daarom ook geen toegevoegde waarde te hebben en kan zeker geen echodiagnostiek vervangen. De gen mutaties verantwoordelijk voor het ontstaan van HCM lijken namelijk ras specifiek te zijn en er is (nog) geen Sphynx-HCM-gen gevonden. Dat wij desondanks van deze testen gebruikmaken is uit voorzorg vanwege ons uitkruisen met andere rassen. 

Conrad Zene Hebe.jpg Conrad Zene Hebe2.jpg Conrad Zene Hebe4.jpg Droste Zene Hebe.jpg Eva Zene Hebe.jpg Hade Zene Hebe.jpg Jarah Zene Hebe.jpg Jarah Zene Hebe2.jpg Kari Zene Hebe.jpg Laila Zene Hebe.jpg Patience.jpg Purple Blue Mink.jpg Sphynx-Selkirk Rex-hybriden2.jpg Teddy Zene Hebe.jpg Vanko Zene Hebe.jpg

Bordetella, Calici, Chlamydophila, FeLV, FIV, Giardia, GSD IV, HCM, Herpes, Mycoplasma, PKD, PKDef, PL, PRA, SMA, DNA-Blood Type & Coat Colour Tested